Yazar: Ayşe KARAÖNÇEL & Serdar ÇELİK
Yıl: 2019 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa: 55-66
Özet: Günümüzde teknolojinin gelişimi eğitim alanını büyük ölçüde etkisi altına almıştır. Akıllı tahtaların okullarda yaygın olarak kullanılmaya başlanılması sonrasında her branşın kendine özgü ders anlatım modeli oluşmuştur. Derslerde kullanılan materyaller çağa ayak uydurarak dijital dönüşüme uğramış ve akıllı tahtalar üzerinde kullanılabilir hale gelmiştir.
Bu çalışmada, ortaöğretim kurumlarındaki müzik derslerinin, MIDI tabanlı müzik yazılımları kullanılarak işlenilmesinin öğrenci üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Tarama araştırması modeli ve anket tekniği kullanılan çalışmada, aynı kademede öğrenim gören iki grup öğrenciye farklı öğretim yöntemleri ile müzik eğitimi verilmiştir. İlk gruptaki öğrencilere geleneksel ders anlatım yöntemi ile müzik eğitimi, ikinci gruptaki öğrencilere ise MIDI tabanlı müzik yazılımları içerisinden seçilmiş olan Finale, Ear Master ve Cubase yazılımları ile oluşturulan ders materyalleri ile müzik eğitimi verilmiş ve anket tekniği kullanılarak öğrencilerden dönüt alınmıştır.
Araştırma sonuçlarında, notaların porte üzerindeki yerleri, nota-sus değerleri, ritim kalıpları, tartımlar, parçaların bona-solfejlerinin Finale yazılımı ile öğretilebildiği, 7. sınıf müzik ders kitabından seçilen parçalarda geçen aralıkların Ear Master yazılımı ile öğretilebildiği, 7. sınıf müzik ders kitabından seçilen parçaların öğretimi ve tekrarının Cubase yazılımı ile yapılabileceği, öğrencilerin yanlarında öğretmen olmadan çalışabilmeleri, öğrencilerin aralık çalışmalarında verilen seslerin doğru veya yanlış olduğunun tespitinin müzik yazılımları aracılığı ile yapılabildiği, derslerdeki çalışmaların akıllı tahta üzerinde kaydedilmesi ve bu dosyaların gerektiği zamanlarda öğrenciler tarafından tekrar kullanılabilir olmasının öğrenmeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir.
Not: Bu çalışma Ayşe KARAÖNÇEL’in 2016 yılında hazırladığı “MIDI Tabanlı Müzik Yazılımlarının Müzik
Öğretiminde Kullanılabilirliliği ve İhtiyaçları Karşılayabilme Yeterliliği” başlıklı yüksek lisans tezinden türetilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Müzik Teknolojisi, Müzik Yazılımları, MIDI.
Kaynakça
- Arapgirlioğlu, H. (2003). Müzik Teknolojisi ve Yeni Yüzyılda Müzik Eğitimi. Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu, İnönü Üniversitesi, Malatya (Bildiriler, s.160-164)
- Büyüköztük, V., D. (2018). Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri, 25. Baskı, Pegem Akademi Yayınları, Ankara
- Beşer, U. (2010). Müzik Eğitiminde Teknoloji Kullanımının Müzik Eğitimcileri Açısından Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya
- Durmaz, S. (2000). MIDI. Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları, İzmir
- Eden, A. (2006). Müzik Üretiminde Bilgisayar Teknolojisinin Kullanılmasının Araştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas
- Ertürk, S. (1972). Eğitimde Program Geliştirme, Yelken Tepe Yayınları, Ankara
- Karaönçel, F. (2019). Müzik Eğitiminde Müzik Yazılımı Destekli Uygulamalar Üzerine Bir İnceleme. İdil Sanat ve Dil Dergisi, 56. Sayı
- Önen, U. (2007). Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri. Çitlembik Yayınları, İstanbul
- Rumsey, F. (1994). MIDI Systems & Control. Oxford: Focal Press
- Tecimer, B. (2006). İnternet ve Yaşam Boyu Müzik Eğitimi. MÜZED, 15, 1
- Uçan, A. (2018). Müzik Eğitimi, Genişletilmiş IV. Basım, Evrensel Müzikevi Yayınları, Ankara
- Yan, B., Zhau, Q. (2017). Music Learning Based on Computer Software. International Journal of Emerging Tecnologies in Learning
Share this content: