3.1.3.MALATYA HATİCE GÜNAY EVİ MİMARİ ÖZELLİKLERİ VE RESTORASYONA YÖNELİK ÖNERİLER

3.1.3.MALATYA HATİCE GÜNAY EVİ MİMARİ ÖZELLİKLERİ VE RESTORASYONA YÖNELİK ÖNERİLER

DOI
PDF

Yazar: Kadir ATICİ & Murat Yaşar

Cilt: 3 Sayı: 1 Sayfa: 20-53

Özet: Malatya Evleri taş temel üzeri kerpiç yığma ve dolgu tekniklerinde yapılmıştır. Bu evlerde iki plan şeması hâkimdir. Bunlardan birincisinde, dört odalı evlerde ortada büyük bir iç sofa bulunur. Odalar sofa etrafına mutfak (hızna), kiler-depo (misandele), oturma ve misafir odaları şeklinde dizilir. İki oda arasına hamam ve helâ yerleştirilmiştir. Zemin ve birinci kat aynı kuruluşa sahip olup bunların üzerinde köşk (yazlık) bulunur. Bazı evlerde üstteki sofanın altına rastlayan girişler eyvan biçiminde düzenlenmiştir. Alt katta kiler-depo, üst katta genellikle sofa, iki oda ve mutfak yer alır. Bazı konutlarda hela bahçe içerisinde veya balkonun bir köşesindedir.

Malatya ev mimarisinde “gantamarlı oymalı” ve “ahşap gantamarlı” diye bilinen dilimli kemer görüntüsündeki pencereler karakteristik özelliğine sahiptir. Alt kat pencerelerinin az ve küçük olmasına rağmen ikinci kat ve cumba pencereleri sayıca çok ve geniş tutulmuştur. Malatya merkezdeki evler genellikle 1880 ile 1950 yılları arasında inşa edilmiştir.

Malatya Merkez ilçesi Mustafa Paşa Mahallesi, Hasan Mandallı Sokak No:37, ada 195, parsel 8 de bulunan Hatice Günay Evinde de yukarıdaki özellikler görülmektedir. Ev, taş temel üzeri kerpiç hımış duvar örgüdür. Zemin+birinci kat ve cihannüma katı ile birlikte üç kattan oluşmaktadır. Evin sokağa cephesi olup bahçesi bulunmaktadır. Kuzey tarafta bulunan ana giriş kapısı ve kuzeybatı köşede bulunan çift kanatlı bahçe kapısından yapıya girilmektedir. Evin yaşam katı İç sofalı plan özelliği göstermektedir. Hatice Günay Evinin hem iç kısmında hem de dış cephelerinde herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. Fakat Malatya evlerinin genel değerlendirilmesi yapıldığında 20. yy ilk çeyreğine tarihlendiğini söyleyebiliriz.

Bu makalede Malatya’nın tarihi ve coğrafyası, Hatice Günay Evinin konumu, tarihçesi, mimari özellikleri, planı, malzemesi, teknik ve süslemeleri, karşılaştırma ve değerlendirme, sonuç ve kaynaklar bölümü ile sınırlandırılmıştır. Ayrıca arşiv ve güncel fotoğraflar ile plan ve kesit çizimler kullanılmıştır. Bu evin RöleveRestitüsyon ve Restorasyon projeleri çizilerek, restorasyona yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Malatya, sivil mimari, restorasyon, mimari, Hatice Günay Evi.

Yorumlar kapalı.