8.2.4. Deneysel Resim Sanatı Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme

8.2.4. Deneysel Resim Sanatı Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme

DOI
PDF

Yazar: Mihrimah AKIN & Yeşim AYDOĞAN

Yıl: 2024 Cilt: 8 Sayı: Sayfa: 211-228

Özet: Deneysel resim sanatı, geleneksel teknik ve kompozisyon normlarının ötesine geçerek sanatçılara özgün ifade alanı sunan yenilikçi bir yaratım biçimidir. Bu yaklaşım, alışılmadık araçlar ve malzemeler kullanarak biçim, doku ve renk gibi temel resimsel elemanlar farklı yöntemlerle yorumlamayı amaçlar. 20. yy. modern sanat akımlarıyla birlikte gelişen deneysel eğilimler, resmin sınırlarını genişleterek estetik ifade olanaklarını çeşitlendirmiştir. Bu sayede sanatçılar, düşünsel ve görsel anlamda özgür bir üretim sürecine girerek, klasik normları sorgulayan ve sanatın yapısını yeniden yorumlayan özgün çalışmalar ortaya koymuşlardır. Buna binaen resim sanatında deneyselliğin tarihsel süreç içerisinde nasıl bir varlık gösterdiği ve deneysel baskı tekniklerinin sanat pratiği üzerindeki etkileri derinlemesine incelenmiştir. Deneysellik, insan doğasının merak duygusu, yenilik arayışı ve karşılaşılan problemlere farklı çözüm yolları geliştirme isteğiyle doğrudan ilişkilidir. Bu bağlamda, yeni yöntemler ve yaklaşımlar deneme eğilimi, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde bilgi ve keşif sürecini hızlandıran temel bir unsurdur. Aynı zamanda deneysel baskı teknikleri, sanatçılara yenilikçi yöntemler deneme ve yaratıcılıklarını geliştirme fırsatları sunarak modern sanatın gelişiminde kritik bir rol oynamaktadır. Buna bağlı olarak Atölye 17 gibi deneysel arayışlara yönelik atölyeler, sanatçılara birlikte çalışma ve yeni yöntemler geliştirme imkânı tanıyarak sanatsal süreçleri zenginleştirmektedir. Deneysel baskı, yalnızca teknik bir uygulama olmanın ötesine geçerek sanatsal yeniliği teşvik etmekte ve sanatın sürekli evrimine olanak tanımaktadır. Söz konusu baskı uygulamalarının sanat pratiğini geliştirmedeki katkıları, bu çalışmanın önemini oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Deneysel Baskı, Sanatta Deneysellik, Atölye 17, Stanley William Hayter.

Kaynakça

  • İpşiroğlu, N., & İpşiroğlu M., (2017). Oluşum Süreci İçinde Sanatın Tarihi. Hayalbaz Yayınları.
  • Kılıç Ateş, S. (2017). Baskı Sanatlarının Günümüz Örnekleri. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 7/(15), ss. 199-210.
  • Kılıç Ateş, S. (2019). Baskıresimde Deneysel Arayışlar ve Atölye 17. İnönü Üniversitesi Sanat ve Sanat Dergisi, 5/(2), ss. 37-44.
  • Ocvirk, O.G. (2015). Sanatın Temelleri: Teori ve Uygulama. Karakalem Kitabevi Yayınları.
  • Özderin, S. (2018). Deneysel Tipografide Özgün Araştırmalar. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6/(79), ss. 277-287.
  • San, İ., (2019). Sanat ve Eğitim. Ütopya Yayınları.
  • Sarıkartal, Z. (2007). Asım İşler: Baskıresimde özgünlük (Ateiler 17 süreci, etkileri, izleri). Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1/(2), ss. 154-171.
  • Tüzün, M. (2019), 20. Yüzyıl Baskı Resminde Stanley William Hayter ve Atölye 17. Ulak bilge Sosyal Bilimler Dergisi, 7/(41), ss.727-736.

Görsel Kaynaklar
Görsel 1: https://www.annexgalleries.com/inventory/detail/FRBE305/Stanley-William-Hayter/Falling-Figure
Görsel 2: https://www.michelfillion.com/oeuvres_eng.php?artiste=HAYTER
Görsel 3: http://www.atelier17.com/a173.html
Görsel 4: http://www.atelier17.com/a173.html
Görsel 5: https://www.artsy.net/artwork/joan-miro-untitled-from-stephen-spenders-fraternity-2
Görsel 6: https://www.invaluable.com/auction-lot/miro-dada-i-472-c-dfd496b803
Görsel 7:https://indigodergisi.com/2016/10/jackson-pollock-amerikan-soyut-disavurumculuk/#google_vignette
Görsel 8: https://elkalandozoodjm.home.blog/2019/04/17/jackson-pollock/
Görsel 9: https://dolanmaxwell.com/artworks/10170-pablo-picasso-solidarite-1938/
[1] Bu çalışma, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Anasanat Dalı’nda yapılan “Resim Sanatında
Deneysel Yaklaşıma Bağlı Olarak Karakteristik İnsan Figürü Yorumlamaları” başlıklı yüksek lisans tezinden
üretilmiştir.

Share this content:

Yorumlar kapalı.